rolada z boczku
Składniki
- boczek mięsny wielkość w zaleznosci od szynkowara
- Czosnek 3 zabki wycisniete
- sol i pieprz
- mieszanka ulubionych przypraw, u mnie:
- Tymianek
- Majeranek
- Chili w proszku
- Żelatyna 3 łyżeczki
Składniki
- boczek mięsny wielkość w zaleznosci od szynkowara
- Czosnek 3 zabki wycisniete
- sol i pieprz
- mieszanka ulubionych przypraw, u mnie:
- Tymianek
- Majeranek
- Chili w proszku
- Żelatyna 3 łyżeczki

Etapy przygotowania
Trzeba kupić boczek wielkością dopasowany do posiadanego szynkowara. Boczek można obić lekko tłuczkiem, tak żeby jego powierzchnia nie była lekko chropowata. Potem trzeba natrzeć boczek przyprawami i żelatyna (soli około trzech łyżeczek). Następnie zwijamy boczek w pożądany kształt (można przymierzyć wstępnie do szynkowaru i w razie czego coś obciąć. Zawiązałam dwie nicie żeby sobie pomóc. Potem do woreczka i do szynkowaru i na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem

Kolejnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Boczek w szynkowarze gotuję w 80- 85 stopniach przez 3 godziny, woda musi sięgać powyżej linii mięsa w szynkowarze. Po ostudzeniu boczek znowu trafia do lodówki. Następnego dnia można już wyjmować, i jeść kanapki z plastrami boczku i galaretką. która powstała wokół. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10728

Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Mięso
- Przyprawy
- Cynamon
- Dla zdrowia
Odsłon: 13

Zupa z brukselki z gorgonzolą to wyjątkowo kremowe połączenie. Królują w nim...
Odsłon: 19

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10728

Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Mięso
- Przyprawy
- Cynamon
- Dla zdrowia
Odsłon: 13

Zupa z brukselki z gorgonzolą to wyjątkowo kremowe połączenie. Królują w nim...
Odsłon: 19

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 57



Składniki
- boczek mięsny wielkość w zaleznosci od szynkowara
- Czosnek 3 zabki wycisniete
- sol i pieprz
- mieszanka ulubionych przypraw, u mnie:
- Tymianek
- Majeranek
- Chili w proszku
- Żelatyna 3 łyżeczki
Trzeba kupić boczek wielkością dopasowany do posiadanego szynkowara. Boczek można obić lekko tłuczkiem, tak żeby jego powierzchnia nie była lekko chropowata. Potem trzeba natrzeć boczek przyprawami i żelatyna (soli około trzech łyżeczek). Następnie zwijamy boczek w pożądany kształt (można przymierzyć wstępnie do szynkowaru i w razie czego coś obciąć. Zawiązałam dwie nicie żeby sobie pomóc. Potem do woreczka i do szynkowaru i na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem
Kolejnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Boczek w szynkowarze gotuję w 80- 85 stopniach przez 3 godziny, woda musi sięgać powyżej linii mięsa w szynkowarze. Po ostudzeniu boczek znowu trafia do lodówki. Następnego dnia można już wyjmować, i jeść kanapki z plastrami boczku i galaretką. która powstała wokół. Smacznego!
Ach ten boczus :-)) Uwielbiam. uznaje, ze jest on najpyszniejszym warzywem zimowym .-) PS. Szynkowar musze koniecznie zakupic.
Coś dla płci przeciwnej..pyszności:)