Do góry

Śniadania Przepis na:

Rolada z boczku na ostro

Rolada z boczku na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1268

Dodano:

Odsłon: 1019

Fajny dodatek do kanapek. Boczek wieprzowy powinien być jak najchudszy. Lubię jak jest ostro przyprawiony. No i oczywiście zawiera nadzienie z suszonych grzybków, pomidorków i cebuli.

Składniki

  • Boczek wieprzowy (1kg)
  • Grzyby suszone (2-3 garście)
  • Cebula (1 szt.)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, bazylia, suszone pomidory, curry
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z boczku na ostro

Przygotowanie

  1. 1. Boczek przekrawam na pół by stworzyć cienki, duży płat.
    2. Od strony skóry z tłuszczem solę i posypuje pieprzem.
    3. Od strony, która ma mięso (będzie stanowić wnętrze rolady) sypię przyprawy i zioła oraz sól.
    4. Następnie rozsypuję grzybki (najlepiej żeby zostały całe)…
    5. …a na to kładę cebulę.

  2. 6. Zwijam roladę.

  3. 7. Szykuję sobie sznurek wędliniarski i wiążę roladę (jak? Zapraszam do mojej porady: Sznurowanie mięs do pieczenia i do wędzenia).

  4. 8. Nakłuwam stemplem do mięsa.
    9. Wkładam do brytfanny tłustą skórą do dołu. Piekę w brytfannie ok. 1,5 godz.

  5. 10. Po ostudzeniu ściągam sznurek i gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń