Do góry

Śniadania Przepis na:

Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4790

Dodano:

Odsłon: 5701

Rolada z domowego sera żółtego wygląda naprawdę efektownie! Jeśli przygotujecie ją na przyjęcie na pewno Wasi goście będą zdziwieni i zaskoczeni Waszą pomysłowością i kreatywnością. Musicie koniecznie spróbować ????

Składniki

  • Na ser żółty:
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ok. pół łyżeczki soli
  • Na roladę:
  • około 100 g szpinaku
  • około 15 dag szynki konserwowej
  • 4 łyżki chrzanu (najlepiej domowego)
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Przygotowanie

  1. Biały ser i mleko podgrzewamy w dużym garnku z grubym dnem, aż zacznie się gotować. Gotujemy 20 minut, mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas. Po tym czasie powstaną nam takie serowe grudki. Ser odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy sól, jajko, masło oraz sodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił.

  2. Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry, żeby nasza rolada się do niego nie kleiła). Formujemy z niej płaski prostokąt, najlepiej rozpłaszczyć ją ręką na grubość około 1 cm.

  3. Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężała.
    To samo robimy z drugą częścią.

  4. Po kilku godzinach rolada jest gotowa do jedzenia. Kroimy ją na plasterki i podajemy jako dodatek do kanapki lub jako samodzielną przekąskę.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 czerwca 2017 Niedługo wpadają do nas goście - będą zachwyceni:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń