Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z domowego sera żółtego wygląda naprawdę efektownie! Jeśli przygotujecie ją na przyjęcie na pewno Wasi goście będą zdziwieni i zaskoczeni Waszą pomysłowością i kreatywnością. Musicie koniecznie spróbować ????
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 264
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 264
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Składniki
Biały ser i mleko podgrzewamy w dużym garnku z grubym dnem, aż zacznie się gotować. Gotujemy 20 minut, mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas. Po tym czasie powstaną nam takie serowe grudki. Ser odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy sól, jajko, masło oraz sodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił.
Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry, żeby nasza rolada się do niego nie kleiła). Formujemy z niej płaski prostokąt, najlepiej rozpłaszczyć ją ręką na grubość około 1 cm.
Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężała. To samo robimy z drugą częścią.
Po kilku godzinach rolada jest gotowa do jedzenia. Kroimy ją na plasterki i podajemy jako dodatek do kanapki lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego