Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna, wiosna, proszę Państwa, a ja serwuję Wam dziś rudy koktajl. Rudy jak jesienne liście, jak kita wiewiórki, jak letnie futerko lisa. Tak, rudy, a nie zielony jak wiosenne listki. Tak więc powstał w mojej kuchni przepyszny i bardzo zdrowy, a przy tym niskokaloryczny rudy koktajl z marchewką i grejpfrutem. Może nawet odchudzający? Oto on.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
Jeśli marchewki i jabłka mają ładną, zdrową skórkę oraz pochodzą z pewnego (ekologicznego) źródła, nie musisz ich obierać. Oczyść tylko jabłko z gniazda nasiennego, a z marchewek odetnij oba końce (kumulują się w nich szkodliwe dla nas związki chemiczne, zwłaszcza ołowiu).
O tej porze roku, na przednówku, zazwyczaj obieram marchew ze skórki, bo po zimowym przechowaniu nie wygląda już ona zachęcająco. Ze skóry należy również obrać banana, a także grejpfruta, ale nie musisz pozbawiać go błonek i większości albedo (tej białej wewnętrznej skórki), są bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika. Usuń jednak pestki.
Wszystkie warzywa i owoce pokrój na mniejsze cząstki i wrzuć do kielicha blendera lub innego naczynia miksującego. Dodaj kefir i słodzidło, będzie pewnie potrzebne, bo grejpfrut jest lekko gorzki. Zmiksuj wszystko na bardzo gładko. W rezultacie otrzymasz orzeźwiające, gorzko-kwaśno-słodkie smoothie o lekko odchudzających właściwościach wskutek użycia grejpfruta.
Rudy koktajl zawiera w sobie i probiotyki z kefiru (możesz zamiast kefiru użyć jogurtu lub dobrej jakości maślanki), i prebiotyki głównie pod postacią błonnika. Oraz mnóstwo witamin i mikroelementów. Prawdziwy łyk zdrowia! Podawaj od razu, żeby nie uciekły witaminy, a poza tym świeżo zmiksowany napój smakuje najlepiej.