Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na rwany chlebek czosnkowo - ziołowy. Nie ma to jak pachnący, smaczny domowy chleb :-). Jest bardzo pyszny sam w sobie. Sprawdzi się jako dodatek do kiełbasek na grilla, do sałatki albo przekąska do szkoły czy do pracy. Zachęcam do wypróbowania!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2334
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3480
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4230
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74198
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2334
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3480
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4230
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74198
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
Składniki
Masło ziołowe: do czystego i suchego naczynia włożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek i posiekane zioła. Dodać masło, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Można wszystko połączyć w naczyniu miksującym.
Ciasto: do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, letnią wodę, olej i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić masłem, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Obydwie części ciasta rozwałkować. Na pierwszej części rozsmarować masło ziołowe i przykryć drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości 4-5 cm. Każdy pasek zwinąć w rulon i układać w tortownicy obok siebie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia, ponieważ może wyciekać z niej tłuszcz. Piec 25-30 minut na złoty kolor. Chleb podawać po ostudzeniu. Smacznego!