Do góry

Śniadania Przepis na:

Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem

Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 18939

Dodano:

Odsłon: 197

Doskonałe lekkie śniadanie. Cukier kokosowy nie podnosi tak gwałtownie poziomu cukru. Jogurt naturalny jest lekki. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy. Pomaga też regulować poziom cukru we krwi.

Składniki

  • ryż jaśminowy 200 g
  • jabłka ok. 500 g
  • cukier kokosowy ok. 1/2 szklanki
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek mięty
  • sól
  • jogurt naturalny ok. 400 ml
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem

Przygotowanie

  1. Porcja dla 4 osób.
    Ryż wsypujemy na sitko i przelewamy go zimną, zostawiamy na chwile na sitku, by obciekł.
    Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą, dwa razy tyle płynu co ziaren.
    Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
    Wystarczy ryż przemieszać widelcem.
    Listki mięty opłukać,osuszyć i drobno pokroić.
    Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić .
    Z cytryny wycisnąć sok.
    Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu,często mieszając.
    Po ugotowaniu zdjąć z ognia, odłożyć trochę jabłek do dekoracji.
    Po lekkim przestygnięciu jabłka wymieszać z jogurtem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 czerwca Pycha, zwłaszcza w te gorące dni, które już nadchodzą :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń