Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sakiewki pieczone są z ciasta francuskiego. Do ich nadzienia użyłam farszu z meksykańskiej kiełbasy chorizo, żółtego sera, papryki słodkiej i pieczarek. Polecam.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 143
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1843
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14553
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19610
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 143
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1843
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14553
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19610
Składniki
Do zrobienia sakiewek będziemy potrzebować tylko 15 dag farszu. Sposób przygotowania farszu: Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników. Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin)żeby przegryzły się wszystkie składniki.
Po schłodzeniu farszu smażymy go na patelni.
Studzimy i mamy gotowy farsz do sakiewek.
Wykonanie sakiewek: Rozwijamy ciasto, kroimy na 4 równe części 10 x 25 cm. Każdą część nacinamy do połowy prostokąta.
Na drugą połowę nakładamy usmażony schłodzony farsz, pieczarki pokrojone drobno, żółty ser pokrojony w kostkę i pokrojoną w małą kostkę paprykę.
Drugą, ponacinaną częścią ciasta nakrywamy część ciasta z ułożonym na niej farszem, zlepiamy widelcem złącza ciasta.
Zrobione sakiewki przekładamy razem z papierem na blaszkę, każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 20-25 minut (w zależności od piekarnika), do ładnego zarumienienia się sakiewek.
Smacznego!!!