Sałatka z czerwonej fasoli, soczewicy i sera żółtego...

Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Podobnie soczewica zawiera białko roślinne, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B czyli samo zdrowie.
Sałatka z czerwonej fasoli, soczewicy i sera żółtego...
Składniki
- 65 g suchej fasoli, 120g odsączonej soczewicy z puszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dkg żółtego sera, 10 dkg rodzynek, 1 ząbek czosnku, majonez
Składniki
- 65 g suchej fasoli, 120g odsączonej soczewicy z puszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dkg żółtego sera, 10 dkg rodzynek, 1 ząbek czosnku, majonez

Etapy przygotowania
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, rano zlać wodę i do rondla wsypać fasolę, zalać wodą dodać soli i gotować do miękkości. Soczewicę odsączyć, ser żółty pokroić w drobną kostkę (ja dodałam ser gouda), pokroić szczypior, czosnek przecisnąć przez praskę, rodzynki wcześniej zaparzyć i chłodne odsączone dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 458
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5457

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2844
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 458
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5457

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2844



Składniki
- 65 g suchej fasoli, 120g odsączonej soczewicy z puszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dkg żółtego sera, 10 dkg rodzynek, 1 ząbek czosnku, majonez
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, rano zlać wodę i do rondla wsypać fasolę, zalać wodą dodać soli i gotować do miękkości. Soczewicę odsączyć, ser żółty pokroić w drobną kostkę (ja dodałam ser gouda), pokroić szczypior, czosnek przecisnąć przez praskę, rodzynki wcześniej zaparzyć i chłodne odsączone dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu.
Zapowiada się bardzo smacznie