Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę. Tym razem przepis na sery z porostem pleśni camembert lub brie. Wersje: bez przypraw lub z ziołami. Serów pleśniowych nie solimy przed wędzeniem.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35970
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 157
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 280
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 330
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35970
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 157
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 280
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 330
Składniki
1. Ser wyjąć z opakowania i obsypać przyprawami lub zostawić bez przypraw
2. Zawinąć w gazę (1 warstwa) i powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa)
3. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st.C (bez osuszania w wędzarni) włożyć sery. 4. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st.C. 5. Studzić w lodówce.