Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sery topione produkuje się z serów podpuszczkowych (mniej kwaśne niż twarogi) przy użyciu kwasów. Najstarszym serem topionym jest fondue. Jako kwasu użyto tu …białego wytrawnego wina. Można także wykorzystać kwasek cytrynowy lub kwas askorbinowy. Ser do produkcji sera topionego nie może być za świeży ani za stary. Najlepiej jak ma kilka dni. Zawartość sera podpuszczkowego w serze topionym nie może być mniejsza niż 75%.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
1. Ser podpuszczkowy kruszymy lub ścieramy na tarce (najlepiej jakby był konsystencji pasty). Jako topnik sera w procesie topienia wykorzystujemy roztwór kwasku cytrynowego (lub białe wytrawne wino). Dodatek topnika powinien wynosić 13% masy sera. Topnik wlewamy do sera i mieszamy na jednolita masę. Skórki i inne elementy twarde wyrzucamy. Jeżeli zostają grudki można użyć blendera.
2. Przygotowujemy warunki łaźni wodnej tj. większy garnek wypełniamy do połowy wodą i wstawiamy do niego mniejszy garnek. Całość zaczynamy podgrzewać na małym ogniu. Wkładamy do mniejszego garnka masę serową. Mieszamy.
3. Ser zacznie się topić gdy osiągnie ok. 50 st. C. Co jakiś czas mieszamy.
4. Dodajemy sól, przyprawy. Jeżeli jest za kwaśny można dodać cukru lub sody oczyszczonej (UWAGA zacznie się pienić i może wykipieć).
5. Topimy ser do temperatury 75-85 st. C. Przelewamy do miseczek.