Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 2745

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego. Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek :)

Składniki

  • mleko, 1 litr
  • jajka, 10 sztuk
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wbij całe jajka do garnka.

  2. Dodaj mleko.

  3. Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.

  4. Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.

    Wersja na słono:
    10 g soli
    pieprz

    Dodatki:
    szczypior
    natka pietruszki
    szynka
    kolorowa papryka
    czosnek niedźwiedzi

    Wersja na słodko:
    150 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
    szczypta soli

    Dodatki:
    rodzynki

  5. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.

  6. Podgrzewaj przez około 20 - 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.

  7. Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.

  8. Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.

  9. Pozostaw do ocieknięcia przez 2 - 3 godziny.

  10. Gotowe!

  11. UWAGI:

    Możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń