Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego. Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek :)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 557
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Wbij całe jajka do garnka.
Dodaj mleko.
Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.
Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków. Wersja na słono: 10 g soli pieprz Dodatki: szczypior natka pietruszki szynka kolorowa papryka czosnek niedźwiedzi Wersja na słodko: 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli Dodatki: rodzynki
Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.
Podgrzewaj przez około 20 - 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.
Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.
Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.
Pozostaw do ocieknięcia przez 2 - 3 godziny.
Gotowe!
UWAGI: Możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut