Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lekki i pożywny pomysł na śniadanie - puszyste placuszki na bazie białego sera. Placuszki można podawać z ulubionymi konfiturami, owocami, masłem orzechowym czy Nutellą. Ja swoje serwuję z odrobiną bitej śmietany, borówek, malin i sporą ilością syropu klonowego. Same placuszki są mięciutkie, a w smaku łączą ze sobą nuty wanilii i twarogu. Prosta rzecz, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Składniki
Do dużej miski wlej trzy duże jajka. Dodaj do nich 30 g drobnego, białego cukru oraz jedną łyżkę cukru z wanilią. Jajka z cukrem ubij za pomocą miksera, aż staną się jasne i puszyste, a łopatki miksera zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji jajek dodaj do nich w kilku partiach twaróg śmietankowy, za każdym łącząc go z masą jajeczną za pomocą miksera na niskich obrotach.
Po dodaniu całego sera, przesiej do miski ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 100 g mąki pszennej. Zawartość naczynia ostrożnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. widzieć mąkę.
Na patelnię wylej odrobinę oleju, rozgrzej go i rozetrzyj ręcznikiem papierowym po całej powierzchni. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż czubatą łyżkę ciasta i uformuj z niego w miarę okrągły placuszek. Placuszki smaż pod przykryciem, na średnio niskim ogniu, przez około 3 minuty. Odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty, do uzyskania pięknego złotego koloru z obu stron. Gotowe placki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj kawałkiem ręcznika papierowego na czas smażenia pozostałych.
Placuszki podawaj z ulubionymi konfiturami, owocami, masłem orzechowym lub Nutellą.
Smacznego!