Do góry

Śniadania Przepis na:

Słodkie bułki z czarnuszką.

Słodkie bułki z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 414

Bardzo smaczne, słodkie bułki drożdżowe z czarnuszką, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 550 - 70 dag + do podsypania
  • olej roślinny 100 ml
  • jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżeczki
  • sól 1 łyżka
  • mleko ciepłe 400 ml
  • białko do posmarowania bułek
  • czarnuszka do posypania bułek
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.

  3. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy czarnuszką.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.

  5. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 15 lutego Idealne na śniadanie:) A ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu prędzej wyciągnie z łóżka niż najgłośniejszy budzik.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń