Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, słodkie bułki drożdżowe z czarnuszką, idealne na poranne śniadanie. Polecam.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 226
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 226
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!