Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny smalec domowy, który robiła moja babcia i moja mama, a teraz robię go ja i moje córki. Sznity chleba posmarowane takim smalcem i dodatek ogórka kiszonego to smaczny posiłek i nic więcej nie trzeba.
rondel, nóż, deska, garnek kamienny lub słoiki,
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 45
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19779
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 45
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19779
Składniki
Słoninę świeżą oczyszczam i kroje w większa kostkę. Tak przygotowaną wkładam do większego rondla i na małym ogniu smażę aby wytopić tłuszcz. Słoninę wędzoną oczyszczam również kroje w kostkę i dodaje do prawie wytopionej słoniny. Wytapiam, aż skwarki staną sie złociste , od czasu do czasu mieszam, aby skwarki sie nie przypaliły. Smalec zdejmuje z ognia i do gorącego dodaje kostkę smalcu. Gdy smalec przestygnie dodaje pokrojoną cebule i czosnek oraz do smaku soli, przyprawę w płynie oraz odrobinę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu mielonego. Gotowy smalec przelewam do garnka kamiennego i wkładam do lodówki lub wlewam do słoików i mocno zakręcam. Stawiam w chłodne miejsce. Rada; Do takiego smalcu można również dodać pokrojoną kiełbasę ,będzie smalczyk na bogato.
Sznity chleba ze smalcem.
Chlebek ze smalcem ze skwarkami.