Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy wytapianiu smalcu do smażenia, pozostają skwarki, które z wątrobą są głównym składnikiem tej smarówki. Jest to smaczny, szybki i prosty przepis.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Wątrobę moczymy w wodzie, następnie kroimy w odpowiednie paski pasujące do gardzieli maszynki do mielenia mięsa i podsmażamy, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok. Cebulę można również podsmażyć lub jak kto lubi zmielić na surowo. Tą obcję trzeba wypróbować jak komu smakuje. Ja podsmażam.
Nastepnie mielimy na najmniejszym oczku ( u mnie makowe 2,7 mm) wątrobę, cebulę i na koniec zimne skwarki. Dodajemy sosik ze smażenia wątróbki z cebulą, przyprawy i dobrze mieszamy. Dosmaczamy.
Smarówka jest gotowa do spożycia. można przechowywać w lodówce przez okres nie dłużej jak 2-3 dni. Ja dodatkowo pakuję w słoiczki i pasteryzuję 2 razy. Pierwszy raz 1,5 godz. od zagotowania, wystudzam, na drugi dzień 40 min. od zagotowania, wystudzam i przechowuję w lodówce. Wykonuję tą smarówkę pierwszy raz dlatego nie mogę określić jak długo po pasteryzacji można przechowywać w lodówce lub w zimnym miejscu.