Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy wytapianiu smalcu do smażenia, pozostają skwarki, które z wątrobą są głównym składnikiem tej smarówki. Jest to smaczny, szybki i prosty przepis.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4380
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43378
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4380
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43378
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Wątrobę moczymy w wodzie, następnie kroimy w odpowiednie paski pasujące do gardzieli maszynki do mielenia mięsa i podsmażamy, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok. Cebulę można również podsmażyć lub jak kto lubi zmielić na surowo. Tą obcję trzeba wypróbować jak komu smakuje. Ja podsmażam.
Nastepnie mielimy na najmniejszym oczku ( u mnie makowe 2,7 mm) wątrobę, cebulę i na koniec zimne skwarki. Dodajemy sosik ze smażenia wątróbki z cebulą, przyprawy i dobrze mieszamy. Dosmaczamy.
Smarówka jest gotowa do spożycia. można przechowywać w lodówce przez okres nie dłużej jak 2-3 dni. Ja dodatkowo pakuję w słoiczki i pasteryzuję 2 razy. Pierwszy raz 1,5 godz. od zagotowania, wystudzam, na drugi dzień 40 min. od zagotowania, wystudzam i przechowuję w lodówce. Wykonuję tą smarówkę pierwszy raz dlatego nie mogę określić jak długo po pasteryzacji można przechowywać w lodówce lub w zimnym miejscu.