Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Bułki drożdżowe na parze z powidłami w środku i jeszcze posypane aromatyczną przyprawą. Najlepsze ciepłe, polane obficie masłem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25933
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3276
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1416
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25933
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3276
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1416
Składniki
Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem i dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie pomieszać drożdże. Jak drożdże zaczną pracować, to pozagarniać mąkę do środka i mieszać. Dodać resztę mleka, jajko i roztopione masło. Zostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiać. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać powidła. Zalepiać i formować kule. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Przygotować garnek do gotowania na parze. Ja wykorzystuję sokownik. Można też na zwykłym garnku ułożyć sito, albo zawiesić gazę. Przełożyć pampuchy na sito i przykryć. Gotować ok 15 min. Pampuchy podać gorące, polane masłem i posypane drobnym cukrem wymieszanym z przyprawą korzenną. Smacznego