Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Bułki drożdżowe na parze z powidłami w środku i jeszcze posypane aromatyczną przyprawą. Najlepsze ciepłe, polane obficie masłem.
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 6007
Zapiekana cukinia z pomidorami to smakowita, a przy tym zdrowa przystawka. Mo...
Odsłon: 1481
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 56
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 6007
Zapiekana cukinia z pomidorami to smakowita, a przy tym zdrowa przystawka. Mo...
Odsłon: 1481
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 56
Składniki
Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem i dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie pomieszać drożdże. Jak drożdże zaczną pracować, to pozagarniać mąkę do środka i mieszać. Dodać resztę mleka, jajko i roztopione masło. Zostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiać. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać powidła. Zalepiać i formować kule. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Przygotować garnek do gotowania na parze. Ja wykorzystuję sokownik. Można też na zwykłym garnku ułożyć sito, albo zawiesić gazę. Przełożyć pampuchy na sito i przykryć. Gotować ok 15 min. Pampuchy podać gorące, polane masłem i posypane drobnym cukrem wymieszanym z przyprawą korzenną. Smacznego