Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka.

Szakszuka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1736 Ocena: 28135

Dodano:

Odsłon: 830

Taka zachcianka na śniadanie na ostro. Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków oraz przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.

Składniki

  • cebula połowa
  • ostre papryczki 3 szt.
  • pomidor malinowy 1 szt. średniej wielkości
  • jajka kurze 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka.

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymytego pomidora kroimy na ćwierć plastry i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidor puści sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy ppokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość możemy, jak ktoś lubi posypać drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń