Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka zachcianka na śniadanie na ostro. Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków oraz przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12392
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13299
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12392
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13299
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Składniki
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymytego pomidora kroimy na ćwierć plastry i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidor puści sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy ppokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość możemy, jak ktoś lubi posypać drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu. Smacznego !!!