Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu, które już na dobre zagościło na naszych stołach. Szakszuka to prosta potrawa składająca się głównie z pomidorów, jajek i papryki z dodatkiem orientalnych przypraw. U mnie wersja trochę uproszczona, bo taka najbardziej smakuje mojej rodzinie. Poniżej przepis dla 1-2 osób.
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 147
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 400
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7867
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4698
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 147
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 400
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7867
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4698
Składniki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić. Na małej 20 cm patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać pomidory, wymieszać i smażyć ok. 3 minut do odparowania wody. Następnie drewnianą łyżką zrobić takie dwa dołki w pomidorach i wbić po jajku. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białek ok. 3-4 minuty. Śniadanie gotowe, można posypać siekanym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem :-) SMACZNEGO!!!