Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka po arabsku

Szakszuka po arabsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24921

Dodano:

Odsłon: 4287

Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków z czosnkiem i przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.

Składniki

  • cebula połowa
  • ostre papryczki 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe 5 szt.
  • jajka kurze 1 szt.
  • bardzo ostry sos z papryk habanero 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • świeża bazylia do posypania 2 gałązki
  • tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka po arabsku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń