Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka (Shakshuka) po polsku.

Szakszuka (Shakshuka) po polsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 946

Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam wędzony boczek, gdyż ma to być szakszuka po polsku, czyli bałagan na patelni i talerzu.

Składniki

  • jajka kurze 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pomidory 1 szt.
  • koncentrat z papryczek habanero (domowy)
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • boczek wędzony kilka plasterków
  • Szczypiorek
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrany czosnek kroimy drobno, cebulę w pół plastry, boczek kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości boczku i cebuli. Gdy boczek i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone pomidory oraz koncentrat z ostrych papryk. Dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i koncentratu. Dodajemy drobno pokrojony szczypior. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.

  2. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek. Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.

  3. Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń