Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam wędzony boczek, gdyż ma to być szakszuka po polsku, czyli bałagan na patelni i talerzu.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Składniki
Obrany czosnek kroimy drobno, cebulę w pół plastry, boczek kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości boczku i cebuli. Gdy boczek i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone pomidory oraz koncentrat z ostrych papryk. Dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i koncentratu. Dodajemy drobno pokrojony szczypior. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.
Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek. Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.
Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek. Smacznego!!!