Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5851
Dodano: 26.01.2020
Odsłon: 594
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Cebule należy obrać i pokroić w drobną kostkę i zrumienić ją na maśle. Kiedy będzie już przyrumieniona dodajemy dwie puszki pomidorów krojonych. Wszystko smażymy dość długo (nawet około godziny) po to żeby woda z pomidorów mocno odparowała.
W czasie kiedy pomidory się smażą można obrać awokado i pokroić w paski, które następnie można pociąć na 3 mniejsze części.
W trakcie smażenia pomidory doprawiamy łyżeczką miodu, obficie solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy woda odparuje dodajemy awokado i jeszcze chwilę razem smażymy.
Na koniec wbijamy jajka (każde osobno), najlepiej robić to tak, że robimy sobie packą dołek do którego wbijemy jajko. Proponuję nie przykrywać patelni podczas smażenia jajek wówczas jajka będą ładniej wyglądać. Smażymy do momentu ścięcia białek (idealnie jakby żółtka pozostały płynne).
Szakszukę najlepiej podać z tostem lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu w którym pokazuję jak wykonać to danie krok po kroku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)