Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka wegetariańska z awokado

Szakszuka wegetariańska z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5851

Dodano:

Odsłon: 594

Pyszne danie na śniadanie w dzień wolny.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka wegetariańska z awokado

Przygotowanie

  1. Cebule należy obrać i pokroić w drobną kostkę i zrumienić ją na maśle. Kiedy będzie już przyrumieniona dodajemy dwie puszki pomidorów krojonych. Wszystko smażymy dość długo (nawet około godziny) po to żeby woda z pomidorów mocno odparowała.

  2. W czasie kiedy pomidory się smażą można obrać awokado i pokroić w paski, które następnie można pociąć na 3 mniejsze części.

  3. W trakcie smażenia pomidory doprawiamy łyżeczką miodu, obficie solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy woda odparuje dodajemy awokado i jeszcze chwilę razem smażymy.

  4. Na koniec wbijamy jajka (każde osobno), najlepiej robić to tak, że robimy sobie packą dołek do którego wbijemy jajko. Proponuję nie przykrywać patelni podczas smażenia jajek wówczas jajka będą ładniej wyglądać. Smażymy do momentu ścięcia białek (idealnie jakby żółtka pozostały płynne).

  5. Szakszukę najlepiej podać z tostem lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu w którym pokazuję jak wykonać to danie krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń