Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka, którą dosłownie tłumaczy się jako „mieszankę", wywodzi się najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Faktycznie jest to mix składników dodawanych i przygotowywanych na patelni. W podstawowej wersji szakszukę przyrządza się z pomidorów, papryk i cebuli, jajek oraz świeżych ziół. Przekonaj się, jakie to pyszne!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18754
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9515
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 351
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18754
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9515
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 351
Składniki
Na początku obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i również bardzo drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój w średnią kostkę. Jeśli zdecydujesz się na ostrzejszą wersję szakszuki, umyj papryczkę chili i także posiekaj drobno.
Następnie przygotuj pomidory. Sparz i obierz je ze skóry. Usuń gniazda nasienne, a twardy miąższ pokrój w grubą kostkę.
Na patelni z głębokimi rantami rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojone cebulę i chili. Podsmażaj kilka minut. Dodaj cukinię, czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystko i smaż przez chwilę. Po tym czasie dorzuć jeszcze pomidory, przemieszaj składniki i smaż kilka minut (do odparowania).
Gdy pomidory już odparują, wbij 2 jajka i pozwól białku się ściąć (smaż ok. 3-4 minut pod przykryciem). Żółtko powinno pozostać płynne.
Pokrój ser feta w kostkę i pod koniec smażenia jajek, dodaj go na patelnię i ją ponownie przykryj.
Szakszuka ze świeżych pomidorów prawie gotowa. Serwuj na patelni, a tuż przed podaniem posyp jeszcze poszatkowanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!