Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka, którą dosłownie tłumaczy się jako „mieszankę", wywodzi się najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Faktycznie jest to mix składników dodawanych i przygotowywanych na patelni. W podstawowej wersji szakszukę przyrządza się z pomidorów, papryk i cebuli, jajek oraz świeżych ziół. Przekonaj się, jakie to pyszne!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8146
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8146
Składniki
Na początku obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i również bardzo drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój w średnią kostkę. Jeśli zdecydujesz się na ostrzejszą wersję szakszuki, umyj papryczkę chili i także posiekaj drobno.
Następnie przygotuj pomidory. Sparz i obierz je ze skóry. Usuń gniazda nasienne, a twardy miąższ pokrój w grubą kostkę.
Na patelni z głębokimi rantami rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojone cebulę i chili. Podsmażaj kilka minut. Dodaj cukinię, czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystko i smaż przez chwilę. Po tym czasie dorzuć jeszcze pomidory, przemieszaj składniki i smaż kilka minut (do odparowania).
Gdy pomidory już odparują, wbij 2 jajka i pozwól białku się ściąć (smaż ok. 3-4 minut pod przykryciem). Żółtko powinno pozostać płynne.
Pokrój ser feta w kostkę i pod koniec smażenia jajek, dodaj go na patelnię i ją ponownie przykryj.
Szakszuka ze świeżych pomidorów prawie gotowa. Serwuj na patelni, a tuż przed podaniem posyp jeszcze poszatkowanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!