Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia – to źródło energii i substancji odżywczych, które mają „zasilać” organizm w godzinach największej aktywności. Dlatego śniadanie powinno być pożywne i zdrowe, a zatem bazować na nieprzetworzonych, wartościowych składnikach. Z tym stwierdzeniem w pełni zgadzają się Australijczycy, którzy uwielbiają przygotowywać na pierwszy w ciągu dnia posiłek szparagi z jajkiem sadzonym na tostach. To danie wymaga nieco więcej przygotowań niż płatki śniadaniowe z mlekiem, ale jest zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia i samopoczucia.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Składniki
Umyj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi włóż na kilka minut do lekko osolonego wrzątku. Gdy zmiękną, odcedź je i osusz.
Obierz awokado, oddziel od niego pestkę. Miąższ rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
Rozgrzej elektryczny grill do 180°C lub włącz palnik kuchenki na średnią moc i rozgrzej na nim patelnię grillową.
Posmaruj chleb masłem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Masłem posmaruj także szparagi i oprósz je sola i pieprzem. Grilluj chleb i szparagi przez kilka minut.
W międzyczasie usmaż na patelni jajka sadzone. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posmaruj zgrillowany chleb pastą z awokado. Na grzankach ułóż szparagi i sadzone jajka. Udekoruj posiekanymi ziołami.