Śniadania Przepis na:
Szprotki z ryżem do kanapek

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47985
Dodano: 24.05.2015
Odsłon: 1441
Składniki
- 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim)
- 2 puszki szprotek w oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- sól ,pieprz
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ryż gotujemy bez soli al dente. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
Szprotki osączamy z oliwy ,przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy ryż.
Cebulę szklimy na oliwie ,dodajemy przetarte przez sito pomidory i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy. Sos studzimy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką. Wszystkie składniki mieszamy ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki ,aby się „przegryzło”.
Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 25 maja 2015Zgłoś do usunięcia
smaczne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz