Do góry

Śniadania Przepis na:

Szprotki z ryżem do kanapek

Szprotki z ryżem do kanapek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47985

Dodano:

Odsłon: 1441

Świetny dodatek do kanapek ,domowej roboty.

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim)
  • 2 puszki szprotek w oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy bez soli al dente. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
    Szprotki osączamy z oliwy ,przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
    Dodajemy ryż.
    Cebulę szklimy na oliwie ,dodajemy przetarte przez sito pomidory i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy. Sos studzimy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką. Wszystkie składniki mieszamy ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki ,aby się „przegryzło”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń