Do góry

Śniadania Przepis na:

Szybki chleb z ziarnami

Szybki chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 6511

Smaczny chlebek, a w dodatku bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 70 g. drożdży
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek słonecznika
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Pomada:
  • 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżki mąki
  • duża szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Wsypać ziarna.
    Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać.
    Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym.
    Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia.

  2. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
    bułką tartą.
    Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać,
    żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana.
    Powinna się łatwo rozsmarować na chlebie.
    Gotową pomadą posmarować chleby i zostawić jeszcze na 10-15 minut,
    żeby podrosły do brzegów foremek.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę.
    Po upieczeniu, od razu wyjąć chleby z foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń