Do góry

Śniadania Przepis na:

Szybkie kajzerki z makiem

Szybkie kajzerki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1016

Dodano:

Odsłon: 2354

Pyszne, mięciutkie bułeczki, które zrobicie naprawdę szybko. Ciasto nie musi wyrastać. Bułki wyrastają już na blaszce.

Składniki

  • 200 ml. ciepłej wody
  • 100 ml. ciepłego mleka
  • 30 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g. masła
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułek
  • mak do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby
    połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.

  2. Z każdej części, uformować bułkę.
    Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym
    wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie.

  3. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na 20 minut do napuszenia.
    Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń