Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie bułeczki, które zrobicie naprawdę szybko. Ciasto nie musi wyrastać. Bułki wyrastają już na blaszce.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 37
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 37
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 106
Składniki
Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.
Z każdej części, uformować bułkę. Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie.
Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut.