Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wyśmienita zarówno na gorąco jak i na zimno do chleba :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10613
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 861
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10613
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 861
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Składniki
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozmaryn posiekać. W moździerzu ucierać czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, gdy już utrzemy, mieszać to z olejem. Umytą i osuszoną szynkę nacierać dokładnie mieszanką z rozmarynem. Przyprawioną szynkę przełożyć do miski i zalać resztka oleju z rozmarynem. Miskę przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki codziennie odwracając szynkę. Szynkę obwiązać sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę. Szynkę przełożyć na blaszkę z rusztem, polać marynatą, w której się marynowała. Blaszkę szczelnie zamknąć folią aluminiową, piec w 180 stopni przez 60 minut, po tym czasie zdjąć zdjąć ostrożnie folię i przyrumienić ją z 2 stron po 30 minut z każdej. Po upieczeniu szynkę z powrotem przykryć folią aluminiową i odstawić ją do wystygnięcia lub podawać na ciepło np. z sosem chrzanowym. Smacznego