Zdrowe placuszki bez oleju. Dodatek szczypty pieprzu cytrynowego , kurkumy i budyniu krówkowego nadaje im fajny smak.
Tarte jabłka w cieście
Składniki
- czerwone jabłka ze skórką ok. 430 g ( wydrążone )
- 1 jajko + 1 łyżeczka cukru
- mąka pszenna 4 łyżki
- budyń o smaku krówki 1 łyżeczka
- szczypta pieprzu cytrynowego
- większa szczypta cynamonu
- mleko kilka łyżek
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Składniki
- czerwone jabłka ze skórką ok. 430 g ( wydrążone )
- 1 jajko + 1 łyżeczka cukru
- mąka pszenna 4 łyżki
- budyń o smaku krówki 1 łyżeczka
- szczypta pieprzu cytrynowego
- większa szczypta cynamonu
- mleko kilka łyżek
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Jabłka wydrążamy i ścieramy na dużych oczkach tarki wraz ze skórką. Wyrzucamy tylko większe kawałki skórki które zostaną na tarce. Jajko roztrzepujemy z cukrem, 3-4 łyżkami mleka, dodajemy budyń, mąkę, pieprz i cynamon. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i dodajemy proszek do pieczenia i starte jabłka, mieszamy. Dodajemy taką ilość mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Placki smażymy z obu stron na suchej grubszej patelni i średnim lub mniejszym płomieniu palnika. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10993

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2045
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10993

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2045



Składniki
- czerwone jabłka ze skórką ok. 430 g ( wydrążone )
- 1 jajko + 1 łyżeczka cukru
- mąka pszenna 4 łyżki
- budyń o smaku krówki 1 łyżeczka
- szczypta pieprzu cytrynowego
- większa szczypta cynamonu
- mleko kilka łyżek
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Jabłka wydrążamy i ścieramy na dużych oczkach tarki wraz ze skórką. Wyrzucamy tylko większe kawałki skórki które zostaną na tarce. Jajko roztrzepujemy z cukrem, 3-4 łyżkami mleka, dodajemy budyń, mąkę, pieprz i cynamon. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i dodajemy proszek do pieczenia i starte jabłka, mieszamy. Dodajemy taką ilość mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Placki smażymy z obu stron na suchej grubszej patelni i średnim lub mniejszym płomieniu palnika. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Pychotka, jeszcze czuję ich smak z poniedziałku :D
Pysznosci!
narobiłaś mi smaka! <3