Do góry

Śniadania Przepis na:

Tarte jabłka w cieście

Tarte jabłka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11287

Dodano:

Odsłon: 1722

Zdrowe placuszki bez oleju. Dodatek szczypty pieprzu cytrynowego , kurkumy i budyniu krówkowego nadaje im fajny smak.

Składniki

  • czerwone jabłka ze skórką ok. 430 g ( wydrążone )
  • 1 jajko + 1 łyżeczka cukru
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • budyń o smaku krówki 1 łyżeczka
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • większa szczypta cynamonu
  • mleko kilka łyżek
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka wydrążamy i ścieramy na dużych oczkach tarki wraz ze skórką. Wyrzucamy tylko większe kawałki skórki które zostaną na tarce.
    Jajko roztrzepujemy z cukrem, 3-4 łyżkami mleka, dodajemy budyń, mąkę, pieprz i cynamon.
    Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i dodajemy proszek do pieczenia i starte jabłka, mieszamy.
    Dodajemy taką ilość mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  2. Placki smażymy z obu stron na suchej grubszej patelni i średnim lub mniejszym płomieniu palnika.
    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń