Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego i pożywnego śniadania, które zapewnia energię na cały dzień bez kryzysów energetycznych i burczenia w brzuchu - te tosty z awokado i jajkiem będą idealne! Dzięki składnikom odżywczym w postaci całego ziarna w pieczywie, białka i zdrowych tłuszczy – masz gwarancję poczucia sytości na długo. Dla zachowania większej chrupkości tostów – dorzuć kilka plasterków rzodkiewek, a większą soczystość dostarczy ci świeży pomidor. Jeśli zamienisz jajecznicę na toście na gotowane na półtwardo jajka, tosty będą świetną propozycją na piknik, ale też lunch do pracy lub szkoły.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
Zacznij od przygotowania pasty. Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i przełóż go do miseczki. Rozgnieć awokado widelcem, dopraw solą, czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie wymieszaj pastę i odstaw. W zależności od twoich upodobań rozgnieć awokado na gładki mus lub zostaw grudki, których struktura będzie wyczuwalna.
Na patelni rozgrzej masło i obsmaż pieczywo z obydwu stron. Jeśli szukasz rozwiązania bez dodatkowego tłuszczu, wrzuć kromki do tostera. Przełóż je na talerz i przykryj pokrywką, aby nie wystygły. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła i wbij jajka. Poczekaj, aż białko zacznie się ścinać i zacznij mieszać samo białko, dopiero później przemieszaj żółtko, a osiągniesz idealną, delikatną i kremową jajecznicę. Amatorom bardziej złożonych jajecznic polecamy wykonać ją na plasterku boczku lub białej cebulce.
Złóż tosty. Wieloziarniste grzanki posmaruj pastą, ułóż listki rukoli i jeszcze gorącą jajecznicę. Tosty z awokado i jajkiem podawaj najlepiej na ciepło. Dla dodatkowego smaku posyp świeżym szczypiorkiem lub zaserwuj z miską kolorowej sałatki.