Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego i pożywnego śniadania, które zapewnia energię na cały dzień bez kryzysów energetycznych i burczenia w brzuchu - te tosty z awokado i jajkiem będą idealne! Dzięki składnikom odżywczym w postaci całego ziarna w pieczywie, białka i zdrowych tłuszczy – masz gwarancję poczucia sytości na długo. Dla zachowania większej chrupkości tostów – dorzuć kilka plasterków rzodkiewek, a większą soczystość dostarczy ci świeży pomidor. Jeśli zamienisz jajecznicę na toście na gotowane na półtwardo jajka, tosty będą świetną propozycją na piknik, ale też lunch do pracy lub szkoły.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9332
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1135
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9332
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1135
Składniki
Zacznij od przygotowania pasty. Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i przełóż go do miseczki. Rozgnieć awokado widelcem, dopraw solą, czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie wymieszaj pastę i odstaw. W zależności od twoich upodobań rozgnieć awokado na gładki mus lub zostaw grudki, których struktura będzie wyczuwalna.
Na patelni rozgrzej masło i obsmaż pieczywo z obydwu stron. Jeśli szukasz rozwiązania bez dodatkowego tłuszczu, wrzuć kromki do tostera. Przełóż je na talerz i przykryj pokrywką, aby nie wystygły. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła i wbij jajka. Poczekaj, aż białko zacznie się ścinać i zacznij mieszać samo białko, dopiero później przemieszaj żółtko, a osiągniesz idealną, delikatną i kremową jajecznicę. Amatorom bardziej złożonych jajecznic polecamy wykonać ją na plasterku boczku lub białej cebulce.
Złóż tosty. Wieloziarniste grzanki posmaruj pastą, ułóż listki rukoli i jeszcze gorącą jajecznicę. Tosty z awokado i jajkiem podawaj najlepiej na ciepło. Dla dodatkowego smaku posyp świeżym szczypiorkiem lub zaserwuj z miską kolorowej sałatki.