Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz idealnego sposobu na ciepłe śniadanie lub przekąskę? Zrób domowe tosty ze szparagami z dodatkiem puree z groszku. Całość możesz dowolnie urozmaicać o akcenty mięsne lub kolejne warzywa. Sprawdź naszą propozycję
Polecam.
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1114
Polecam.
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1114
Składniki
Zdrową i zieloną kanapkę rozpocznij od przygotowania puree z groszku. Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Wrzuć groszek i od momentu zagotowania zostaw go jeszcze na 2-3 minuty. Odcedź.
Czosnek obierz, posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Dodaj do ugotowanego wcześniej groszku. Składniki dokładnie zblenduj z pomocą blendera. Jeśli chcesz dodać ziołowego aromatu, przed miksowaniem wrzuć także dwa listki świeżej bazylii.
Dodaj do gładkiej masy majonez, jogurt naturalny, a także sól i pieprz do smaku. Miksuj krótko aż do połączenia składników. Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odłam stwardniałe końce szparagów a pozostałe pokrój na 2-3 części i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
Pod koniec pieczenia włóż na moment kromki chleba, aby delikatnie się spiekły. Każdą kanapkę posmaruj puree z groszkiem, a następnie ułóż na niej kawałki szparagów. Opcjonalnie możesz dodać do takich tostów pomidorki koktajlowe, posiekane orzechy lub smażony boczek, według uznania.