Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadaniowe, bogate w białko, likopen i witaminy. Posiada wiele cennych wartości odżywczych, doskonale dodaje energii na cały dzień! Smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżo upieczonego chleba i rukoli.
patelnia, nóż, deska do krojenia, miseczka
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 74
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 928
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 74
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 928
Składniki
Pomidory sparz w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich skórki. Dzięki temu będą miękkie i zastąpią passatę.
Umyj paprykę. Paprykę czerwoną pokrój w kostkę. Opcjonalnie dodaj zieloną paprykę.
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój na plastry lub przeciśnij przez praskę.
Do miski wrzuć jajka i rozbełtaj za pomocą widelca.
Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulkę do zeszklenia. Na koniec smażenia dodaj czosnek.
Do cebulki przerzuć pomidory i wymieszaj z cebulką, ale nie gotuj do powstania sosu z pomidorów - nie muszą być mocno rozdrobnione.
Dodaj paprykę i mieszaj do momentu, aż nieco zmięknie, przez około 5 minut. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu.
Na koniec dodaj jajka z miski i wymieszaj z warzywami, aż nieco się zetną. Dopraw solą i pieprzem.
Całość posyp serem i delikatnie wymieszaj. Pod wpływem temperatury ser zmięknie. Dodaj w tym momencie również zieleninę, dzięki temu nie zmieni swojej struktury.
Podawaj z chlebem. Możesz lekko przypiec chleb, aby był bardziej chrupiący.