Wędzenie serów obok solenia czy smażenia jest najstarszą metodą konserwacji tych produktów. Dym wędzarniczy powoduje uzyskanie niesamowitego smaku. Trzeba pamiętać, że dym i ciepło z wędzarni powodują odparowanie wody ze sera, dlatego najlepszym wyborem będzie twaróg pełnotłusty lub tłusty. A jak przygotować twaróg domowy – zapraszam do mojego przepisu: Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu). Do wędzenia używamy drewna drzew liściastych – ja użyłam jabłoni. Temperatura dymu max. 50 st. C. Można przed wędzeniem posolić.
Twaróg domowy wędzony
Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)
Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)

Etapy przygotowania
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.

6. Studzić w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 92

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 194

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2131

Ostatnio komentowane przepisy

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 92

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 194

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2131




Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.
6. Studzić w lodówce.
Pyszności! Świetne nadzienie do bułeczek:)
Pyszotka:)
Mniam, mniam ależ pyszne bułeczki. Super nadzienie.;)