Wędzenie serów obok solenia czy smażenia jest najstarszą metodą konserwacji tych produktów. Dym wędzarniczy powoduje uzyskanie niesamowitego smaku. Trzeba pamiętać, że dym i ciepło z wędzarni powodują odparowanie wody ze sera, dlatego najlepszym wyborem będzie twaróg pełnotłusty lub tłusty. A jak przygotować twaróg domowy – zapraszam do mojego przepisu: Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu). Do wędzenia używamy drewna drzew liściastych – ja użyłam jabłoni. Temperatura dymu max. 50 st. C. Można przed wędzeniem posolić.
Twaróg domowy wędzony
Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)
Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)

Etapy przygotowania
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.

6. Studzić w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 52
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 52
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96



Składniki
- Twaróg tłusty (150-200g)
- Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.
6. Studzić w lodówce.
Pyszności! Świetne nadzienie do bułeczek:)
Pyszotka:)
Mniam, mniam ależ pyszne bułeczki. Super nadzienie.;)