Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzenie serów obok solenia czy smażenia jest najstarszą metodą konserwacji tych produktów. Dym wędzarniczy powoduje uzyskanie niesamowitego smaku. Trzeba pamiętać, że dym i ciepło z wędzarni powodują odparowanie wody ze sera, dlatego najlepszym wyborem będzie twaróg pełnotłusty lub tłusty. A jak przygotować twaróg domowy – zapraszam do mojego przepisu: Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu). Do wędzenia używamy drewna drzew liściastych – ja użyłam jabłoni. Temperatura dymu max. 50 st. C. Można przed wędzeniem posolić.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 79
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 165
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 179
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 79
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 165
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 42
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 179
Składniki
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.
6. Studzić w lodówce.