Do góry

Śniadania Przepis na:

Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu)

Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 2869

Jednym z najstarszych serów produkowanych z mleka krowiego na ziemiach polskich jest ser twarogowy. Należy do grupy tzw. serów kwasowych, gdyż do jego produkcji (koagulacji) wystarczą tylko bakterie kwasu mlekowego. Dawniej na gospodarstwach mleko „prosto od krowy” odstawiano w temperaturze pokojowej na ok. 3 dni, by się skwaśniało. Następnie podgrzewało się je i wylewano na chusty serowarskie. Po odcieknięciu otrzymywano twaróg. Dziś ze względów bezpieczeństwa stosujemy mleko pasteryzowane, najlepiej mikrofiltrowane (nie UHT!). Mleko takie należy zakwasić szczepionką serowarską lub niewielkim dodatkiem jogurtu naturalnego (a jak zrobić jogurt? To bardzo proste – zapraszam do innego mojego przepisu). Z 1 litra mleka krowiego otrzymamy ok. 150g twarogu.

Składniki

  • Mleko mikrofiltrowane (1-2 l)
  • Szczepionka twarogowa lub inna ukwaszająca mleko (np. maślarska) (1g/ 1 litr mleka) lub jogurt naturalny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mleko pasteryzowane (w temperaturze powyżej 74 st. C) doprowadzić do 22-27 st. C
    2. Dodać szczepionkę serowarską (1%) lub małe opakowanie jogurtu. Dokładnie wymieszać.

  2. 3. Koagulacja 14-16h (nawet 24h) w temperaturze pokojowej

  3. 4. Podgrzewanie na BARDZO MAŁYM OGNIU do 35 st. C
    5. W momencie odchodzenia od ścianek garnka pokroić na kwadraty 12x12cm a następnie 3x3 cm, cały czas podgrzewając i delikatnie mieszając by się nie przypaliło przez kilka minut.
    6. Wyłączyć gaz i poczekać chwilę aż oddzieli się serwatka.

  4. 7. Ser przełożyć na chusty serowarskie lub sitko wyłożone gazą jałową.
    8. Sitka z gazą odstawiamy do ocieknięcia na misce a potem wieszamy...

  5. ...a chusty klinek po napełnieniu masą serowarską wieszamy na kilka godzin do ocieknięcia.

  6. Szczepionki serowarskie i inne artykuły można kupić w sklepach internetowych np. Serowar lub Biowin, a także w marketach budowlanych np. Leroy Merlin, Brico Marche. Polecam wykonanie samodzielnie produktów mleczarskich, gdyż mamy pewność co „ w nich siedzi”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń