Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z najstarszych serów produkowanych z mleka krowiego na ziemiach polskich jest ser twarogowy. Należy do grupy tzw. serów kwasowych, gdyż do jego produkcji (koagulacji) wystarczą tylko bakterie kwasu mlekowego. Dawniej na gospodarstwach mleko „prosto od krowy” odstawiano w temperaturze pokojowej na ok. 3 dni, by się skwaśniało. Następnie podgrzewało się je i wylewano na chusty serowarskie. Po odcieknięciu otrzymywano twaróg. Dziś ze względów bezpieczeństwa stosujemy mleko pasteryzowane, najlepiej mikrofiltrowane (nie UHT!). Mleko takie należy zakwasić szczepionką serowarską lub niewielkim dodatkiem jogurtu naturalnego (a jak zrobić jogurt? To bardzo proste – zapraszam do innego mojego przepisu). Z 1 litra mleka krowiego otrzymamy ok. 150g twarogu.
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 453
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 101
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 116
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 187
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2212
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 453
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 101
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 116
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 187
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2212
Składniki
1. Mleko pasteryzowane (w temperaturze powyżej 74 st. C) doprowadzić do 22-27 st. C 2. Dodać szczepionkę serowarską (1%) lub małe opakowanie jogurtu. Dokładnie wymieszać.
3. Koagulacja 14-16h (nawet 24h) w temperaturze pokojowej
4. Podgrzewanie na BARDZO MAŁYM OGNIU do 35 st. C 5. W momencie odchodzenia od ścianek garnka pokroić na kwadraty 12x12cm a następnie 3x3 cm, cały czas podgrzewając i delikatnie mieszając by się nie przypaliło przez kilka minut. 6. Wyłączyć gaz i poczekać chwilę aż oddzieli się serwatka.
7. Ser przełożyć na chusty serowarskie lub sitko wyłożone gazą jałową. 8. Sitka z gazą odstawiamy do ocieknięcia na misce a potem wieszamy...
...a chusty klinek po napełnieniu masą serowarską wieszamy na kilka godzin do ocieknięcia.
Szczepionki serowarskie i inne artykuły można kupić w sklepach internetowych np. Serowar lub Biowin, a także w marketach budowlanych np. Leroy Merlin, Brico Marche. Polecam wykonanie samodzielnie produktów mleczarskich, gdyż mamy pewność co „ w nich siedzi”.