Do góry

Śniadania Przepis na:

Two for You: zapuszkowany tuńczyk

Two for You: zapuszkowany tuńczyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2662

Dodano:

Odsłon: 979

Nie będę Was pouczać, że ryby trzeba jeść kilka razy w tygodniu, bo na pewno sami to wiecie. Nawet ich amatorom nudzi się w końcu ta sama forma i sposób podania. Moja dzisiejsza propozycja powstała w okolicznościach przeglądu szafki i konserw: znalazł się tuńczyk, dodałam 3 inne składniki i wyszła sałatka do chleba. Jeśli dorzucić do niej 1 woreczek ugotowanego ryżu, można ją jeść bez pieczywa. Do podania wykorzystałam puszki, w których tuńczyk był przechowywany. Moim zdaniem wyszło trochę jak z PRL - u. Jeśli znacie te klimaty, koniecznie spróbujcie!

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 garść cebulki perłowej marynowanej
  • 2 łyżki majonezu Winiary
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy, słodka wędzona papryka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawałki tuńczyka mocno odcedzić z zalewy, wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
    Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do ryby; do tego dodać cebulki i ziarna kukurydzy. Wymieszać i doprawić.

  2. Dołożyć majonez i całość połączyć.

  3. Sałatkę można od razu podawać, potem należy przechowywać ją w lodówce w zamkniętym pudełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 14 grudnia 2017 WROCLove pozdrawia także, dziękuję za pierwsze słowa otuchy :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 Pyszny początek :)
Tuńczyk "w takich okolicznościach przyrody", to CUD, MIÓD ORZESZKI xD

pozdrowienia dla WROCLove ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń