Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2133
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 98
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2133
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 98
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 118
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia.
Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelce na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Dodajemy zblendowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i dodajemy kaszę. Mieszamy i podajemy. Smacznego ;)