Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski kładzione, w wersji wegańskiej - bez nabiału i jajek. Mimo to smakują świetnie! Świetnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13255
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 431
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9769
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13255
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 431
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9769
Składniki
Śmietanę wegańską kupiłam ostatnio w jednym z hipermarketów. Smakuje jak zwykła kwaśna śmietana, ale z lekkim kokosowym posmakiem. Świetnie sprawdzi się do słodkich dań!
Owoce zasypujemy cukrem, gnieciemy widelcem i na małym ogniu gotujemy kilka minut. Banany miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, cynamon, kaszę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania. Gdy zaczyna wrzeć kładziemy kluski. Najlepiej nabierać masę na dużą łyżkę i małą łyżką zrzucać na wrzątek. Nie mieszamy, bo kluski się rozpadną! Najlepiej gotować w dwóch porcjach. Po wypłynięciu gotujemy kluski jeszcze ok 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z sosem owocowym. Można przed podaniem posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do kawy.