Do góry

Śniadania Przepis na:

Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem

Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 3521

Dodano:

Odsłon: 338

Kluski kładzione, w wersji wegańskiej - bez nabiału i jajek. Mimo to smakują świetnie! Świetnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie.

Składniki

  • Wegańska śmietana Planton Sour Creamo - 200g
  • Banan dojrzały - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 8 płaskich łyżek
  • Sos owocowy:
  • Garść owoców - u mnie mrożone jagody i maliny
  • Cukier - 1 łyżka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem

Przygotowanie

  1. Śmietanę wegańską kupiłam ostatnio w jednym z hipermarketów. Smakuje jak zwykła kwaśna śmietana, ale z lekkim kokosowym posmakiem. Świetnie sprawdzi się do słodkich dań!

  2. Owoce zasypujemy cukrem, gnieciemy widelcem i na małym ogniu gotujemy kilka minut.

    Banany miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, cynamon, kaszę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.

    W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania. Gdy zaczyna wrzeć kładziemy kluski. Najlepiej nabierać masę na dużą łyżkę i małą łyżką zrzucać na wrzątek. Nie mieszamy, bo kluski się rozpadną! Najlepiej gotować w dwóch porcjach.

    Po wypłynięciu gotujemy kluski jeszcze ok 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z sosem owocowym. Można przed podaniem posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do kawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Blog_Mydlo_i_Powidlo 21 stycznia Świetne danie:) Muszę spróbować tej śmietanki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń