Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka to nie tylko świetny pomysł na poczęstunek dla gości, ale i dobre urozmaicenie śniadaniowej lub kolacyjnej diety. Ja też często przygotowuję sałatki i zabieram je ze sobą do pracy jako drugie śniadanie - z bułeczką lub ulubionym chlebkiem smakuje najlepiej :) Dzisiaj propozycja warstwowej sałatki, która nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie prezentuje się na stole. Poniżej moja propozycja składników, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Por kroimy w półtalarki i układamy na dnie miski. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w drobną kosteczkę) i układamy na porze. Nakładamy 2-3 łyżki majonezu i rozsmarowujemy na warstwie jajek, tak żeby wszystkie były przykryte. Szynkę kroimy w drobną kostkę i układamy na majonezie. Kukurydzę układamy na szynce. Ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na kukurydzy. Na sałatkę wykładamy 3-4 łyżki majonezu. Żółty ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach i układamy na majonezie. Szczypiorek kroimy i układamy na serze. Całość chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
Dobre rady: - poszczególne warstwy możemy również oprószyć solą i pieprzem - ja pominęłam doprawianie. - do sałatki możemy dodać również konserwową lub świeżą paprykę, cebulę czy ananas - kombinacji jest bez liku! :)