Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zacierka najczęściej podawana jest w formie zupy mlecznej na śniadanie ale często też na obiad. Można ją przyrządzić na 2 sposoby ugotować ją w mleku , albo ugotować ją osobno a następnie zalać mlekiem. Dla wielu z nas zacierki na mleku, okażą się sentymentalnym wspomnieniem z dzieciństwa.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 889
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1815
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22407
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 889
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1815
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22407
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody (wody tyle ile przyjmie ciasto , ciasto powinno być trochę twardsze od zwykłego na makaron) . Uformować małe cienkie kluseczki ręcznie lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do gotującego się mleka wsypać kluseczki i ugotować często mieszając. Można również kluseczki ugotować w osolonej wodzie, a następnie zalać mlekiem.
Zacierki doprawić do smaku solą lub cukrem według własnego uznania. Smacznego.