Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekana owsianka ze śliwkami

Zapiekana owsianka ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 224

Zapiekana owsianka ze śliwkami i migdałami, ciepła i kojąca podana z zimnym jogurtem greckim. Chrupiący wierzch i kremowe, miękkie wnętrze- pyszne śniadanie.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta skórka z płowy cytryny
  • 3 łyżki miodu albo syropu z agawy (albo klonowego)
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 40 g rozpuszczonego masła + ok 20 g do położenia na wierzchu i trochę do posmarowania formy
  • 1/2 kg śliwek
  • jogurt do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekana owsianka ze śliwkami

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać płatki owsiane i migdałowe z proszkiem do pieczenia i solą.
    W drugiej misce wymieszać jogurt, wodę, jajko, słodzidło i rozpuszczone masło - mieszanką zalać suche składniki, dodać skórkę cytrynową i wymieszać całość

  2. Formę do pieczenia wysmarować masłem, na dnie ułożyć wypestkowane śliwki, pokrojone na połówki, zalać masą. Na wierzch położyć kawałeczki masła.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Piec ok 40 minut, podawać ciepłe z jogurtem.
    Owsiankę można też jeść na zimno, ale najlepsza jest ciepła zaraz po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń