Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapki ostatnio są passe, ale z chleba oprócz kanapek można przygotować coś znacznie lepszego - zapiekane ślimaczki z dżemem, na weekendowe śniadanie jak znalazł.
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6867
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6867
Składniki
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ciasne ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę. Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem. Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części. Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną. Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.