Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekane chlebowe ślimaczki

Zapiekane chlebowe ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 925

Dodano:

Odsłon: 325

Kanapki ostatnio są passe, ale z chleba oprócz kanapek można przygotować coś znacznie lepszego - zapiekane ślimaczki z dżemem, na weekendowe śniadanie jak znalazł.

Składniki

  • 5 środkowych kromek chleba pszennego
  • dżem truskawkowy (lub inny ulubiony)
  • masło
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki cukru do posypania wierzchu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekane chlebowe ślimaczki

Przygotowanie

  1. Z kromek chleba odkrawamy skórki.

    Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba).

    Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ciasne ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika.

    W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę.

    Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem.

    Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części.

    Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną.

    Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 stycznia 2018 Świetne!I takie nietypowe śniadanko to ja chętnie:))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń