Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekanka z jajkiem

Zapiekanka z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1276

Dodano:

Odsłon: 315

To śniadanie wymyśliłam patrząc na otwartą lodówkę, zostało trochę tego, trochę tamtego, chleb z dwóch dni... i tak powstała ta pyszna warstwowa zapiekanka w małych foremkach. Nie lubię marnować jedzenia, więc u mnie zapiekanki zawsze świetnie się sprawdzają przy wykorzystaniu resztek z lodówki.

Składniki

  • 3-4 kromki chleba
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 małe słodkie papryczki
  • odrobina drobno tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 2 plastry szynki parmeńskiej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z jajkiem

Przygotowanie

  1. Chleb pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, usmażyć na maśle lub oleju razem z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Papryczki pokroić na cienkie plastry.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

    W foremkach ułożyć od dołu grzanki z chleba, pieczarki, kawałki pomidorów, plasterki papryczek, posypać tartym serem i wbić po jednym jajku.

    Foremki włożyć do piekarnika na 10 minut, tylko do stopienia sera i ścięcia białka, żółtko ma być płynne.

    Po wyjęciu z piekarnika dałam jeszcze po plastrze szynki parmeńskiej, ale nie jest to konieczne.

    Śniadanko było pyszne, chlebek zrobił się miękki i chrupiący zarazem, płynne żółtko było tą przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo pożywne danie.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń