Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To śniadanie wymyśliłam patrząc na otwartą lodówkę, zostało trochę tego, trochę tamtego, chleb z dwóch dni... i tak powstała ta pyszna warstwowa zapiekanka w małych foremkach. Nie lubię marnować jedzenia, więc u mnie zapiekanki zawsze świetnie się sprawdzają przy wykorzystaniu resztek z lodówki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 314
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 314
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Składniki
Chleb pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, usmażyć na maśle lub oleju razem z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Papryczki pokroić na cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W foremkach ułożyć od dołu grzanki z chleba, pieczarki, kawałki pomidorów, plasterki papryczek, posypać tartym serem i wbić po jednym jajku. Foremki włożyć do piekarnika na 10 minut, tylko do stopienia sera i ścięcia białka, żółtko ma być płynne. Po wyjęciu z piekarnika dałam jeszcze po plastrze szynki parmeńskiej, ale nie jest to konieczne. Śniadanko było pyszne, chlebek zrobił się miękki i chrupiący zarazem, płynne żółtko było tą przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo pożywne danie. SMACZNEGO!!!