Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny powrót do dzieciństwa czyli ryż na mleku z jabłkami i cynamonem zapieczony w piekarniku.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38053
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38053
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Składniki
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Jeśli wybraliśmy ryż w woreczku to woreczek rozcinamy i gotujemy bez niego. Gotujemy dłużej niż jest to podane na opakowaniu. Ryż powinien być rozgotowany i mięciutki i powinien wchłonąć większość mleka. Jeśli okaże się, że mleka jest zbyt mało, to dolewamy odrobinę, aby uniknąć przypalenia.
W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki. Można je także zetrzeć na tarce. Ceramiczne foremki smarujemy cieniutko masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Całość posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu kiedy wierzch się lekko się zrumieni, około 30 minut. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury.