Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny powrót do dzieciństwa czyli ryż na mleku z jabłkami i cynamonem zapieczony w piekarniku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 656
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 984
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3917
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 656
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 984
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3917
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 801
Składniki
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Jeśli wybraliśmy ryż w woreczku to woreczek rozcinamy i gotujemy bez niego. Gotujemy dłużej niż jest to podane na opakowaniu. Ryż powinien być rozgotowany i mięciutki i powinien wchłonąć większość mleka. Jeśli okaże się, że mleka jest zbyt mało, to dolewamy odrobinę, aby uniknąć przypalenia.
W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki. Można je także zetrzeć na tarce. Ceramiczne foremki smarujemy cieniutko masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Całość posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu kiedy wierzch się lekko się zrumieni, około 30 minut. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury.