Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny powrót do dzieciństwa czyli ryż na mleku z jabłkami i cynamonem zapieczony w piekarniku.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24584
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 186
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 393
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 569
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24584
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 186
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 393
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 569
Składniki
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Jeśli wybraliśmy ryż w woreczku to woreczek rozcinamy i gotujemy bez niego. Gotujemy dłużej niż jest to podane na opakowaniu. Ryż powinien być rozgotowany i mięciutki i powinien wchłonąć większość mleka. Jeśli okaże się, że mleka jest zbyt mało, to dolewamy odrobinę, aby uniknąć przypalenia.
W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki. Można je także zetrzeć na tarce. Ceramiczne foremki smarujemy cieniutko masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Całość posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu kiedy wierzch się lekko się zrumieni, około 30 minut. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury.