Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I jest ożywcze chrupanko na śniadanko owsianka na zsiadłym mleku, z mielonymi ziarnami zielonej ( nie prażonej) kawy . . Bo kawę się jada , nie pije :) Kawa w takiej postaci ma wiecej składników odżywczych i prozdrowotnych niż kawa prażona plus ziele suszonej pietruszki i odrobina marchewek i chrupiem na zdrowie jak wiewiór ps. Historycy są całkiem pewni, że ziarna kawy (właściwie „pestki”) zostały po raz pierwszy zjedzone, a nie wypite, w Etiopii w Afryce Zachodniej około 575 roku n.e. Istnieje kilka legend na temat pierwszego odkrycia kawy. Najpopularniejsza historia rozgrywa się u podnóża Jemenu w 850 roku naszej ery. Mówi się, że pasterz kóz o imieniu Kaldi odkrył, że jego kozy zjadały liście i jagody nieznanego drzewa o owocach przypominających wiśnię. Po pełnym posiłku kozy nabrały wigoru i energii. Niektórzy nawet mówią, że tańczyli. Kaldi podejrzewał, że zatrucie było spowodowane jagodą, którą jadły kozy. Sam spróbował jagody i odkrył, że on też nagle nabrał energii. Wkrótce mnich zauważył wigor Kaldiego i zapytał pasterza kóz, co jest jego przyczyną. Kaldi opowiedział mu o roślinie, a mnich zebrał jagody i przyniósł je z powrotem do klasztoru, gdzie mnisi używali ich, aby nie zasnąć podczas nocnej modlitwy i nauki. Inna historia opowiada o człowieku skazanym przez swoich wrogów na wędrówkę po pustyni i ostatecznie śmierć głodową. W delirium młody człowiek usłyszał głos, który kazał mu zjeść owoc z pobliskiego drzewa kawowego. Zdezorientowany próbował zmiękczyć fasolę w wodzie, a gdy to nie pomogło, po prostu wypił płyn. Interpretując swoje przetrwanie i energię jako znak Boga, powrócił do swego ludu, szerząc wiarę i przepis.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 501
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 501
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Składniki
Zielone ziarna kawy warto najpiew zgnieść w moździerzu lub w młynku do kawy albowiem zielona kawa jest dość twarda :)
Wsypać należy płatki owsiane do miseczki i zalać wrzątiem. Po chwili są już gotowe a woda wchłonięta. Wtedy zalewamy je zsiadły mlekiem (opcjonalnie kefirem) , dodajemy ziarna zmielonej, zielonej kawy , suszn natki pietruszki , odrobinę szczypiorki i tartą lub krojoną w małe kawałeczki marchewki. Podajemy jako samodzielne danie :)