Do góry

Śniadania Przepis na:

Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4193

Dodano:

Odsłon: 1250

Chleb wg przepisu Szefa Piekielnej kuchni – Gordona Ramsaya. Odkąd go zrobiłam, stał się moim ulubionym chlebem. Jest po prostu wyśmienity! Ze względu na swój słodkawy smak najlepiej będzie smakował z białym serkiem lub konfiturą, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii. Polecam! Oryginalnie powinna być mąka orkiszowa lecz zamieniłam ją na owsianą i żytnią pełnoziarnistą, oraz podwoiłam ilość orzechów włoskich.

Składniki

  • 50 g masła
  • 250 dag daktyli, bez pestek i posiekanych
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych na mąkę
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka, lekko rozbełtane
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).

  2. Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.

  4. Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę.
    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony.
    Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń