Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie na każdą okazję. Idealny na urodziny, imieniny, Święta, Sylwestra czy inną okazję
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8310
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3089
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2029
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8310
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3089
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2029
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Składniki
Opłukane, oczyszczone kolanka i mięso włożyć do rondla z zimną wodą. Wody musi być powyżej mięsa. Gotować i zbierać szumy kilkukrotnie w czasie gotowania na średnim ogniu. Potem tak jak do rosołu dodajemy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, porę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa ok. 2 do 2,30 godz. Potem wyjąć mięso i warzywa z garnka. Gdy mięso trochę ostygnie drobno oskubać lub pokroić na kawałki. Wywar ok. 1 i 1/2 litra zagotować ponownie, zestawić z gazu i powoli mieszając wywar łyżką wsypujemy żelatynę, dodać trochę pieprzu. Na dno filiżanek lub miseczek pokroić marchewkę. Mięso rozłożyć we filiżanki lub do miseczek i zalać wywarem. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Jeżeli ta porcja na bieżąco jest za duża do zjedzenia część można zawekować w słoikach. Na dno słoików pokrojona marchewka na to mięso i zalewamy wywarem. Obrzeża słoików wytrzeć papierowym ręcznikiem i zamknąć pokrywką. Ponieważ zawartość słoików jest ciepła, do rondla wlewamy ciepłą wodę na dno kładziemy ściereczkę i ustawiamy słoiki. Gotujemy od zagotowania wody ok. 50 min. Wystudzone słoiki możemy przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy.