Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijny pasztet z soczewicy. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34683
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 915
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4003
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34683
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 915
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4003
Składniki
Soczewicę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do momentu, aż zacznie się rozpadać. Odcedzić z nadmiaru płynu i odstawić do wystudzenia.
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle (najpierw zeszklić cebulę, po chwili dorzucić marchewkę). Przyprawić rozgniecioną w moździerzu gorczycą oraz papryką, kurkumą i pieprzem ziołowym. Połączyć z odsączoną soczewicą. Wybić jajka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagęścić bułką tartą. Przyprawić jeszcze odrobiną soli.
Masę przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ubić i wyrównać. Posypać czarnuszką. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po ostudzeniu wyjąć z formy. Podawać z żurawiną.