Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na białej kaszy gryczanej i jęczmiennej pęczak z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, przypraw i mięsa z kaczki.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3180
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3180
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Wymyte mięsa gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.
Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.
Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.
Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki. Smacznego!!!