Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się święta, więc czas na białą kiełbasę. Najlepiej zrobić ja samemu, bo wiecie co jecie.
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 26
Polecam.
Odsłon: 724
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 68
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 62
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 26
Polecam.
Odsłon: 724
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 68
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 62
Składniki
Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach, a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę i dość długo wyrabiać. Tak przygotowane mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Jelita namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin. Tulejkę od maszynki nasmarować delikatnie olejem. Nałożyć jelito i nadziewać mięsem formując kiełbaski.
Parzenie: Do dużego garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski, parzyć pod przykryciem 5 minut. Tak parzyłam połowę kiełbasek. Drugą połowę parzyłam tak, żeby nie były surowe. Parzyłam 25 minut w temperaturze 80-85 stopni.