Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się święta, więc czas na białą kiełbasę. Najlepiej zrobić ja samemu, bo wiecie co jecie.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 66
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 81
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 171
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 66
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 81
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 171
Składniki
Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach, a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę i dość długo wyrabiać. Tak przygotowane mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Jelita namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin. Tulejkę od maszynki nasmarować delikatnie olejem. Nałożyć jelito i nadziewać mięsem formując kiełbaski.
Parzenie: Do dużego garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski, parzyć pod przykryciem 5 minut. Tak parzyłam połowę kiełbasek. Drugą połowę parzyłam tak, żeby nie były surowe. Parzyłam 25 minut w temperaturze 80-85 stopni.