Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa to obowiązkowa wędlina na Wielkanocnym stole. Może być spożywana na ciepło lub na zimno, jako dodatek do kanapek, żurku czy ziemniaków. Biała kiełbasa Magdy Gessler charakteryzuje się wyrazistym smakiem i wspaniałą konsystencją. Nie jest za sucha ani za tłusta. To taka prawdziwa, domowa kiełbasa!
Wszystkie rodzaje mięs pokroić na drobniejsze kawałki. Zmielić wieprzowinę maszynką do mięsa z sitkiem o największych oczkach. Wołowinę zmielić na tym samym sitku, ale trzykrotnie.
Do zmielonej wołowiny dodać wodę i dobrze wyrobić ręką do momentu aż masa wołowa stanie się bardzo kleista.
Połączyć ze sobą wszystkie mięsa i dobrze wyrobić ręką. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wyrobić. Proporcję przypraw można zmodyfikować. Chcąc otrzymać pikantniejszą białą kiełbasę, można dodać więcej pieprzu.
Jelito wieprzowe naciągnąć na wylot maszynki do mielenia mięsa. Powoli mielić, pilnując, by masa zapełniała całą objętość jelita. W razie potrzeby delikatnie pomagać przytrzymując błonę lub ją zluzowując.
Po napełnieniu jelit skręcamy jelita co ok. 15 cm, tworząc kiełbaski. Z podanych składników otrzymasz około 2,5 kg kiełbasy.
Białą kiełbasę Magdy Gessler należy parzyć w temperaturze ok. 80 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Po wyjęciu z wody kiełbasa jest gotowa do spożycia – samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
Pyszne i proste danie z ziemniaków i białej kiełbasy. Wymaga minimum pracy, a...
Odsłon: 1336
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 379
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 379
Składniki
Wszystkie rodzaje mięs pokroić na drobniejsze kawałki. Zmielić wieprzowinę maszynką do mięsa z sitkiem o największych oczkach. Wołowinę zmielić na tym samym sitku, ale trzykrotnie.
Do zmielonej wołowiny dodać wodę i dobrze wyrobić ręką do momentu aż masa wołowa stanie się bardzo kleista.
Połączyć ze sobą wszystkie mięsa i dobrze wyrobić ręką. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wyrobić. Proporcję przypraw można zmodyfikować. Chcąc otrzymać pikantniejszą białą kiełbasę, można dodać więcej pieprzu.
Jelito wieprzowe naciągnąć na wylot maszynki do mielenia mięsa. Powoli mielić, pilnując, by masa zapełniała całą objętość jelita. W razie potrzeby delikatnie pomagać przytrzymując błonę lub ją zluzowując.
Po napełnieniu jelit skręcamy jelita co ok. 15 cm, tworząc kiełbaski. Z podanych składników otrzymasz około 2,5 kg kiełbasy.
Białą kiełbasę Magdy Gessler należy parzyć w temperaturze ok. 80 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Po wyjęciu z wody kiełbasa jest gotowa do spożycia – samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2444
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2372