Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Biała kiełbasa z rozmarynem, do żurku/pieczenia
  • Wędliny
  • Przepis na

Biała kiełbasa z rozmarynem, do żurku/pieczenia

07.10.2017 Odsłon: 1484
5.0 (16 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchniakolorublond
kuchniakolorublond

Osobiście bardzo lubię ją robić. Jest pachnąca, smaczna, nie zawiera sztucznych dodatków, a przede wszystkim wiem, co w niej jest - w końcu sama ją robię ;) Nie jest to rzecz trudna, wymaga tylko odrobinę cierpliwości i siły w ręku do wyrabiania. Na koniec dodam małą informację. Dobra, porządna, prawdziwa biała kiełbasa powinna być... szara! Nie różowa, nie czerwona, z wyraźnymi kawałkami mięsa w środku. Różowa w środku nie będzie taką, o jaką naprawdę chodzi. Dla jednych to kwestia koloru. Dla mnie kwestia koloru i substancji konserwujących, których w moim wyrobie brak :)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 136

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 234

> 60 min >60 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 92

do 60 min 60 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 480

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 11186

do 30 min 30 min
32
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3221

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 136

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 234

> 60 min >60 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 92

do 60 min 60 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 480

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 11186

do 30 min 30 min
32
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3221

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Biała kiełbasa z rozmarynem, do żurku/pieczenia
Autor:
kuchniakolorublond
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 1,5kg mięsa wieprzowego
  • około 0,5kg surowego boczku
  • opcjonalnie około 0,2kg mięsa wołowego, tzw. ścięgnistego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka grubo mielonego, czarnego pieprzu
  • 2 porządne łyżki majeranku
  • garść posiekanego, świeżego rozmarynu
  • kilka ząbków czosnku (przynajmniej 6, ja dałam całą główkę)
  • szklanka bardzo zimnej wody
  • naturalne osłonki wieprzowe, czyli krótko i konkretnie mówiąc - kiszki
  • Do parzenia:
  • porządna łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
1

Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki (na tych wielkich). Wołowe mielimy na oczkach ''kotletowych''. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, majeranek, posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dolewamy wodę w takiej ilości, by mięso było bardzo kleiste. Najlepiej robić to stopniowo, może się okazać że szklanka wody to będzie trochę za dużo. Porządnie wyrabiamy mięso dłońmi, przynajmniej 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tak, trzeba spróbować surowego mięsa. Powtórzę to, co pisałam już wcześniej przy wędlinie albo smalcu: jeśli u kogoś takie degustacje powodują odruch wymiotny, niech da sobie spokój z samodzielnym robieniem wędliny ;) przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 12h

3

Po upływie 12h jeszcze raz próbujemy mięso. Jeśli smak jest dobry i wyrazisty, zakładamy na maszynkę - ja używam ręcznej - końcówkę do wędlin. Jelitka rozplątujemy, w razie potrzeby przecinamy na mniejsze kawałki i namaczamy przez kilka minut w ciepłej wodzie. Łowimy jedną kiszeczkę, wyciskamy delikatnie z wody (ściskamy z góry i przesuwamy w dół), po czym naciągamy na końcówkę maszynki. Żeby było łatwiej i osłonka nie uległa rozerwaniu, do maszynki wkładamy mięso na kiełbasę i wykręcamy je tak, by trochę wystawało poza końcówkę. Zostawiamy trochę jelita, tyle, by swobodnie okręcić końcówkę wokół palca i przytrzymać.

4

Teraz za pomocą maszynki napychamy kiszkę. Nie za mało, ale też nie za dużo, żeby nie pękła. Każdy z nas zapewne ma w głowie wyobrażenie o optymalnej grubości białej kiełbasy - staramy się więc nie przesadzić. Pamiętamy o tym, by zostawić sobie trochę wolnego jelitka również z drugiej strony. Po 5-6cm po obu stronach powinno wystarczyć. Po napchaniu lekko ściskamy na środku i robimy tzw. kawałek wolnej przestrzeni. Przekręcamy przez środek, przez co z jednego pęta powstaną nam dwa nieduże serdelki.

5

Wolne końce kiszki związujemy na supełek (śliskie, ale możliwe, po kilku brzydkich słówkach puszczonych pod nosem zwykle nie mamy już problemu) i ostrożnie odkładamy do miski...

6

Zabieramy się za parzenie kiełbasy. Można to zrobić oczywiście trzymając wędlinę w wodzie o temperaturze 80 stopni przez te 20 czy 30 minut. I to dobry sposób. Jednak ja z białą kiełbasą robię nieco inaczej i też jest dobrze: do dużego garnka nalewam sporo wody, wsypuję porządną łyżkę soli, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i świeży rozmaryn. Zagotowuję to. Od razu po zagotowaniu wyłączam. Wrzucam w to kiełbasę (tzn. wkładam, nie rzucam żeby się nie poparzyć ;)) i zostawiam w tej wodzie pod przykryciem przez 10-15min. Następnie wyjmuję ją, studzę i albo mrożę, albo wykorzystuję od razu. Sposób prosty, łatwy i przyjemny... nie wiem jak Was, ale mnie te gary relaksują tak, że głowa mała... Smacznego!!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki